Akkor eshetünk igazán nagyot, amikor nem is számítunk rá!

Többen, jellemzően többet autózunk nyáron, mint télen. A vezetéstechnikai tréningre azonban a legtöbben télen gondolnak. Hibásan.

Nyáron jellemzően magasabb tempónál csúszik meg az autó, mint télen, korrigálni ellenben ugyanúgy, ám gyorsabban kell. Érdemes gyakorolni a mikéntjét.

Télen csúszósak az utak, mindenki tudja, hogy erősen ajánlott a téli gumi, mindenki igyekszik óvatosan vezetni. Már, aki egyáltalán kimerészkedik az utakra. Sokan csak nyáron autóznak. Akkor mernek. Pedig nyáron is leselkedik ránk, illetve az autósokra számos veszély. A poros aszfalton csúszós felületet alkotó akár minimális eső vagy a sokszor özönvízszerűen lehulló csapadék okozta jelentősebb vízréteg egyaránt okozhat meglepetést. Szerencsés esetben, rosszabb ugyanis, ha baleset következik belőle.

Elcsépelt, hogy a gépjárművezető-képzésnek szerves része kellene legyen a vezetéstechnikai tréning.

Télen, havas vagy jeges úton nagyon hamar el tudja veszíteni tapadását az autó, száraz vagy “csupán” vizes úton ehhez magasabb tempó szükséges, ugyanakkor az autó jellemzően ugyanúgy fog kitörni, ugyanúgy lesz alul- vagy túlkormányzott. Nagyobb tempónál pedig nehezebb lesz, kevesebb idő marad korrigálni.

Nálunk lehetősége van a nyári időszakban is megtanulni az autó csúszáskorrigálást.

Hozzászólok